Signature Cellar

Muziek: hoe dit onze goeden beïnvloedt

Muziek is geen magische tablet van problemen en kwalen. Maar veel van de genezende eigenschappen zijn al bewezen, en ze kunnen in het gewone leven worden gebruikt. Muzikale psycholoog Victoria Williamson deelt enkele van hen.

Psycholoog Victoria Williamson, auteur van de Musicpsychology Blog.Co.VK, verkent al meer dan tien jaar de wereld van muzikale psychologie en volgt alle wetenschappelijke werken op dit gebied. Met haar ontdekkingen deelt ze in het boek ‘We Are Music. Hoe muziek onze hersenen, gezondheid en leven in het algemeen beïnvloedt ”(Mann, Ivanov en Ferber, 2015). Hier zijn enkele interessante en nuttige feiten.

Ontspan en verlicht pijn

Muziek veroorzaakt ons een reactie van ontspanning van het autonome zenuwstelsel, waaronder: een afname van de frequentie van hartslag en ademhaling, arteriële druk, spierspanning en absorptie van zuurstof. Waartoe leidt het? Ja, tot zeer nuttige resultaten, en vooral – tot een afname van pijn, angst en stress (Kokranovsky Review, 2006). Naast het duidelijke voordeel van een dergelijke reactie voor elke persoon die angst en stress ervaart, is dit effect van bijzonder belang bij het werken met patiënten met hart- en vaatziekten (een afname van de hartslag vermindert het risico op overlijden), angstige en post- traumatische stressstoornissen. Een positief resultaat werd ook opgemerkt in operationele geneeskunde: studies aan de Yale University toonden aan dat tijdens operaties met spinale anesthesie patiënten die hun anesthesie konden beheersen het tot 43 procent minder gebruikten toen ze naar hun favoriete muziek luisterden (anesthesie (anesthesie&Analgesia, 5, 2005).

Ondersteunt immuniteit

Wanneer u naar uw favoriete muziek in de hersenen luistert, worden neurotransmitters (bijvoorbeeld dopamine) geactiveerd door motivatie en plezier, dankzij de diepe verbindingen tussen de limbische centra van emoties en hogere prefrontale regio’s die verantwoordelijk zijn voor het nemen van een beslissing en evaluatie (Nature Neuroscience, 14, 2011). Recente studies geven aan dat zelfs volledig nieuwe muziek aspecten van dit versterkingssysteem in de hersenen kunnen stimuleren als het tot het stijl of het genre behoort dat we al leuk vinden (Science, 2013). Relaxatiereactie in combinatie met de werking van het versterkingssysteem in de hersenen beïnvloedt de hormonale en immuunreactie. Met de geluiden van aangename muziek produceert het lichaam natuurlijke opiaten, en vaak is er een uitgesproken samentrekking in het lichaam van de niveaus van cortisol – marker van stressreactie. Zelfs de enige sessie van muziektherapie is in staat om het niveau van meetbare immunoglobuline A – een natuurlijke antilichamen in ons immuunsysteem te verhogen.

Verbetert het horen

Meer precies, het helpt om spraak beter te onderscheiden – bijvoorbeeld in ruisomstandigheden. En dit is de belangrijkste vaardigheid in de kindertijd, omdat kinderen vaak woorden moeten demonteren en bestuderen in lawaaierige omstandigheden, bijvoorbeeld in een klasse of in een speeltuin. Studies hebben aangetoond dat bij kinderen van 7-13 jaar oud die zich bezighouden met muziek, het vermogen om te horen in omstandigheden van lawaai beter bleek te zijn dan in hun klasgenoten met hetzelfde IQ en de belangrijkste auditieve vaardigheden. Bovendien, hoe meer muziekklassen, het vermogen ontwikkelt zich beter (hersenen&Taal, 123, 2012). Deze vaardigheid, merkbaar bij volwassen muzikanten, wordt vooral waardevol op oudere leeftijd, wanneer het vermogen om een ​​snelle spraak te volgen en te onderscheiden, verslechtert. Er zijn aanwijzingen dat ouderen (gemiddelde leeftijd – 65 jaar), die in de kindertijd niet erg lang (van vier tot 14 jaar) muziek bestudeerde en vervolgens tientallen jaren niet speelde, de reactie van het zenuwstelsel op de geluiden van spraak was Nog steeds sneller dan mensen die weinig muziek hebben of helemaal niet (Journal of Neuroscience, 33, 2013).

Voegt kracht toe

Tijdens één experiment, vóór een gebaar van 60 m, luisterden sommige vrijwilligers naar het onderwerp van de film “Rocky”, terwijl anderen de start in de stilte verwachtten. Degenen die naar de soundtrack luisterden, liepen deze afstand in een kortere tijd, en hun fysiologische reacties, waaronder een toename van de frequentie van ademhaling en spierspanning, waren alsof ze vooraf een stimulans kregen. Muziek blokkeert mentale vermoeidheid goed en fysieke uitputting geeft aan dat de hersenen tijdens de sport ontvangen. Er wordt aangenomen dat luisteren naar complexe composities grotendeels de beperkte mogelijkheden van ons aandachtssysteem omvat en daardoor het aantal vermoeidheidsboodschappen in de hersenen vermindert of hun effecten op onze reacties vermindert (Journal of Sports Sciences, 24, 2006). Als gevolg hiervan verliezen we het idee van hoe we intens of lange tijd bezig zijn. Een typische reactie op deze situatie is om langer te trainen;De muziek “vervormt” het ware beeld van vermoeidheid.

Hiermee kunt u contact met u bewaren

Er zijn veel aanwijzingen voor het behoud van muzikaal geheugen bij mensen die lijden aan seniele dementie of de ziekte van Alzheimer. Sommigen van hen in aanwezigheid van muziek slaagden erin herinneringen nieuw leven in te blazen, lijkt het, voor altijd verloren. Het is ook bewezen dat https://libido-verhogen.com/ muziek een positief effect heeft op het verbale geheugen en de focus van de aandacht van patiënten die worden hersteld na een beroerte (Brain, 3, 2008). Muziek helpt een persoon met geheugenovertredingen, niet alleen om contact te houden met anderen, maar ook om contact te houden met zijn persoonlijke geschiedenis en identiteit.

Zie voor meer informatie. IN. Williamson “We zijn muziek. Hoe muziek onze hersenen, gezondheid en leven in het algemeen beïnvloedt ”(Mann, Ivanov en Ferber, 2015).

  • Welke muziek helpt ons om te denken?
  • Wat voorkomt dat we ons concentreren (op jezelf)

Psychologieën nodigt uit

  • over het project
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Adverteren op de website
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Regels voor deelname aan wedstrijden

© 2006-2022 Netwerkeditie "Psychologie.RU – De officiële website van Psychologies Magazine (Psycholojis)", Shkulev Media Holding / Ooo “SHKULEV Media Holding”.

Certificaat van registratie van de media EL Nr. FS77-82353, uitgegeven door de Federal Service voor toezicht op communicatie, informatietechnologieën en massacommunicatie (Roskomnadzor) 23.elf.2021.

Alle rechten voorbehouden. Elke reproductie van het sitemateriaal zonder de toestemming van het redactionele kantoor is verboden. 16+

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *